Korzeń maca – właściwości, pochodzenie, dawkowanie

By  | 

 Pochodzenie i uprawa korzenia Maca

Jest to roślina bulwiasta, uprawiana jest w górach Andach w Peru i to właśnie Inkowie byli pierwszymi, którzy ją uprawiali. Literatura podaje, że uprawiana jest na wysokości około od 3300 do 4500 m. n.p.m.  W związku z panującymi na takich wysokościach warunkami, jako jedna z niewielu roślin jest w stanie tam przetrwać. Podłoże stanowią skaliste gleby na tarasach gór. Uprawy są organiczne.

Maca wyrasta z nasion i jest podobna to rzodkiewki.  Można rozróżnić parę kolorów korzenia: kremowy, żółty, jasnoróżowy, czerwony, czarny, fioletowy, zielony.

Ludzie uprawiają korzeń i wykorzystują go jako warzywo. Mieszkańcy Ameryki Południowej spożywają macę od tysiącleci. Zastosowanie tej rośliny sięga nawet 3800 lat p.n.e.

Do Europy sprowadził ją kapitan de Soto około 1549 roku. Otrzymał ja w darze. Od tamtej pory zyskiwała rozgłos o swoich fantastycznych właściwościach nie tylko w Ameryce Południowej.korzen maca

Maca jest rośliną z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Oznacza to, że jest rośliną krzyżową! Osoby mające problemy z tarczycą powinny wziąć to pod uwagę. Nadużywanie może przynieść odwrotny efekt.

Roślina ta często występuje pod różnymi nazwami.  Warto je znać, aby nie dać się czasem nabrać na chwyt marketingowy:

Jeśli chodzi o nazwy, pod którymi jest klasyfikowana:

  • Lepidium meyenii, Walpers (od niemieckiego botanika Gerharda Walpersa, który ją badał) i jest to główna nazwa, inaczej też Lepidium affine Wedd. czy Lepidium gelidum Wedd.

Synonimy to:

  • Lepidium peruvianum G.Chacón ( Chacón to pracownik Walpersa, który próbował zmienić nazwę. Jednak to Lepidium meyenii, Walpers jest uznawane przez rząd Peru za prawidłowe)
  • Lepidium meyenii var. affine Thell.
  • Lepidium meyenii var. gelidum (Wedd.) Hosseus
  • Lepidium meyenii subsp. gelidum (Wedd.) Thell.
  • Lepidium orbignyanum Wedd.
  • Lepidium weddellii O.E.Schulz18

Potocznie możemy znaleźć ją pod nazwą:

  • Peruwiański żeń-szeń
  • Maca-Maca, Maino, Ayak Chicira czy Ayak Willku – z keczuańskiego.
  • Trawa Pieprzowa
  • Maca lub Maka – z hiszpańskiego
  • Pieprzowe ziele

Gdzie kupić korzeń maca

Korzeń maca można kupić np. w sklepie internetowym iHerb.com wtedy przesyłka przyjdzie z USA w ciągu paru dni jeżeli wybierzemy kuriera DHL. W Polsce też jest wiele sklepów, w których można zakupić ten suplement. Korzeń maca można kupić w postaci kapsułek, proszku lub kropelek.

Wartość odżywcza korzenia maca

Maca zawiera białko, węglowodany jak i kwasy tłuszcze. Ma mnóstwo witamin i minerałów.

Białko

Korzeń macy zawiera średnio 10-14% białka. Jest więc fajnym dodatkiem białkowym w naszej diecie. Zawiera wiele aminokwasów, nie wszystkie, ale bardzo sporą liczbę z nich.

Egzogenne:

  • Fenyloalanina – 55 mg/g
  • Walina – 79 mg/g
  • Metionina – 28 mg/g
  • Izoleucyna – 47 mg/1 g białka
  • Leucyna – 91 mg/1 g białka
  • Lizyna – 55 mg/1 g białka
  • Treonina – 33 mg/g

Względnie egzogenne:

  • Histydyna – 22 mg/g
  • Arginina – 99,4 mg/g

Endogenne:

  • Alanina – 63 mg/g
  • Kwas asparaginowy – 97 mg/g
  • Kwasu glutaminowy – 156 mg /g
  • Seryna – 50 mg/g
  • Glicyna – 68 mg/g
  • Prolina – 5mg/g
  • Hydroksyprolina -26mg/g

Względnie endogenne:

  • Tyrozyna – 31 mg/g

Zawiera także sarkozynę 7mg/g – jest to metyloaminokwas, pochodna glicyny.

Węglowodany

Maca zawiera ich 59%. Błonnik stanowi  8,5%.

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcze stanowią około 2,2% składu.

Zawartość niektórych kwasów tłuszczowych nasyconych:

  • Laurynowy- 0,8%
  • Mirystynowy – 1,4%
  • Palmitynowy – 23,8%
  • Palmitooleinowy – 2,7%
  • Stearynowy – 6,7%
  • Margarynowy – 1,8%
  • Nonadekanowy – 0,4%
  • Behenowy – 2%
  • Lignocerynowy -0,4%

Zawartość niektórych kwasów tłuszczowych nienasyconych:

  • Linolowy – 12,6%
  • Oleinowy – 11,1

Jak widać maca zasobna jest zarówno w kwasy nasycone, jak i nienasycone. Jest to tylko część z nich.

Witaminy i minerały

Maca jest bogatym źródłem wielu witamin jak :

  • B1
  • B2
  • B12
  • E
  • Niacyna ( B3, PP)
  • Kwas askorbinowy- witamina C
  • A

Jak i minerałów – makro i mikroelementów:

  • Fe – żelazo
  • P – fosfor
  • Zn – cynk
  • Mg – magnez
  • Mn – mangan
  • Cu- miedź
  • Ca- wapń
  • S – Siarka
  • Sn-Selen
  • Na – Sód
  • K – Potas

Wiele źródeł podaje różny skład i zawartość poszczególnych minerałów i witamin.

Metabolity wtórne korzenia maca

Są to wytwarzane przez rośliny związki chemiczne. W korzeniu maca występują:

  • glukozynolany
  • steroidy
  • izotiocyjaniany
  • flawonoidy
  • saponiny
  • alkaloidy
  • antocyjaniny
  • alkamidy
  • prostaglandyny
  • taniny
  • urydyna
  • beta-karboliny
  • kwas jabłkowy
  • macamidy
  • macaeny  ( macaenesy)

Każdy z tych metabolitów ma pewne właściwości. Przykładowo:  Flawonoidy pozbywają się powstających wolnych rodników, które nie są naszym sprzymierzeńcem. Izotiocyjaniany wpływają na zmniejszenie prawdopodobieństwa powstania nowotworów wątroby i piersi.

superfood korzeń maca

Właściwości korzenia maca

  • Korzeń Maca jest silnym adaptogenem. Co to jest adaptogen? Są to zioła, które mają właściwości wspomagające naszą odporność np. taką związaną ze stresem. Przy swoim szerokim działaniu nie jest toksyczna i może być spożywana przez dłuższy okres czasu. Pozwala przetrwać ciężkie chwile obciążania psychicznego i fizycznego, które związane są z naszym codziennym szybkim życiem. Działa przeciw depresyjnie. Pomaga naszemu organizmowi utrzymać się w stanie homeostazy, stabilizuje i równoważy systemy w naszym organizmie.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu endokrynnego  działa korzystnie dla naszej gospodarki hormonalnej. Łagodzi objawy PMS, menopauzy. Wspomaga pracę tarczycy (jednak trzeba uważać, gdyż jest to roślina krzyżowa) i nadnerczy.
  • Można spotkać się też, że stwierdzeniami, że jest afrodyzjakiem, wspomaga płodność, libido i popęd seksualny. Jedne badania twierdzą, że jest to tylko placebo inne potwierdzają to działanie. Działanie związane jest miedzy innymi ze sporą zawartością argininy. Mówi się też o niej: peruwiańska viagra, więc chyba jednak coś jest na rzeczy 🙂 Podaję się ją mężczyznom z zaburzeniami płodności.  Tabele ukazującą wpływ korzenia maca na płodność możecie znaleźć między innymi pod tym linkiem: http://maca-polska.pl/25,plodnosc
  • Ma swój udział w obniżeniu prolaktyny, w połączeniu z odpowiednią dietą.
  • Wspomaga proces leczenia osteoporozy i zapalenia stawów oraz zmniejsza ryzyko złamań. Wpływa na wzmocnienie zębów – dzięki dużej zawartości wapnia.
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Staję się to między innymi dzięki zawartym w macy antyoksydantom. Niszczą wolne rodniki, które atakują nas każdego dnia.
  • Jest produktem bogatym w żelazo i jest polecana w leczeniu anemii.
  • Pomocna w stanach niedożywienia.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Poprawia samopoczucie po chemioterapii.
  • Poprawia samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Ma działanie energetyzujące i wzmacnia wytrzymałość fizyczną organizmu.
  • Poprawia pracę umysłu, pamięć, zdolność zapamiętywania.
  • Jest produktem wzmacniającym na nasze procesy immunologiczne.
  • Ciemniejsze odmiany korzenia typu czarna czy fioletowa zawierają więcej jodu ( jeżeli posiadasz zaburzenia tarczycy, które wynikają z zaburzeń jodu- jego nadmiaru- to maca nie będzie wskazana).
  • Ma silne działanie bakteriostatyczne i fungistatyczne. Nie zabija bakterii i grzybów, ale wstrzymuje ich namnażanie się. Dzieję się tak dzięki olejkom goryczkowym w niej zawartym.

 

Korzeń macy w sporcie

Znakomicie sprawdza się jako suplement nie tylko poprawiający nasze zdrowie i samopoczucie. Okazało się, że wpływa także na wzmocnienie ciała, przyrost masy mięśniowej i lepszą ich sprężystość. Dzieję się tak, dzięki sterolom zawartym w macy.  Tylko nie wyobrażajcie sobie od razu nie wiadomo jakich rezultatów 🙂 Jest to fajny dodatek, ale na samej macy przysłowiowej „masy” się nie zrobi 🙂 (odpowiednia dieta i trening siłowy to podstawa).

Ponad to:

  • Jako źródła wapnia, krzemu i magnezu sprawdzi się jako jeden z produktów chroniących nasze kości przed urazami.
  • Między innymi, dzięki argininie jest produktem energetyzującym, doda sił i energii.
  • Sprawdza się fantastycznie w koktajlu po treningu.
  • Pomoże przetrwać okres wzmożonych treningów np. okres przedstartowy.
  • Jest antyoksydantem, co pozwoli wspomóc regenerację naszego ciała
  • Wspomaga naturalną produkcję naszych hormonów.

Przeciwwskazania do stosowania korzenia maca

Generalnie korzeń macy uznany jest za adaptogen. Świadczy to o tym, iż może być stosowany bez problemowo. Nie jest toksyczny, a wręcz je usuwa z naszego organizmu.

Jednak panowie ze stanem zapalnym gruczołu krokowego mogą odczuwać jakieś dolegliwości bólowe z powodu zwiększonego ukrwienia narządu płciowego.

Uważać powinny także osoby z chorobami tarczycy. Jak pisałam wyżej, chodzi o nadmiar jodu.  Pamiętaj, aby przeanalizować swój jadłospis. Może dostarczasz go w zbyt dużej ilości z innych produktów.

Spotkałam się także z ostrzeżeniem co do osób posiadających duże problemy z nerkami, ponieważ maca posiada dość sporo potasu.

Moim zdaniem, jak ze wszystkim, należy zachować zdrowy rozsądek.

Dawkowanie korzenia maca

Produkt ten można obecnie kupić zarówno w tabletkach, kropelkach jak i proszku.

Korzeń maca proszek

Przyjmuję się ramy od małej łyżeczki do nawet łyżki czy dwóch dziennie. Gramatura produktu jest różna, zależy to od potrzeb naszego organizmu i w jakim celu ją stosujemy oraz naszej reakcji. Można zacząć od małych ilości i zwiększać w razie potrzeby, gdy organizm się adaptuje. Nie spowoduje to zbyt dużego szoku ze strony układu endokrynnego.

Warto robić sobie przerwy w suplementacji.

Proszek można stosować jako dodatek do koktajli, sałatek czy zup.

 

Ciekawostka

Proszek korzenia macy stosuje się w kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry. Maca może zwiększyć syntezę kolagenu. Tym samym poprawi napięcie i wygląd naszej skóry oraz zapobiegnie wypadaniu włosów.

 ŹRÓDŁA:

  • Tong Kwee Lim – „Edible medicinal and non medicinal plants. Volume 9, Modified stems, roots, bulbs” –  str. 801 – 828
  • http://realrawfood.com/maca-history-info
  • http://maca-polska.pl/12,warunki-uprawy
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lepidium_meyenii
  • http://leszekmatela.com/maca-dla-zdrowia/
  • http://www.naturalna-medycyna.com.pl/maca-super-zywnosc-inkow-maca.html
  • http://rozanski.li/37/maca-lepidium-peruvianum-lepidium-meyenii/
  • http://www.sfd.pl/MACA_Lepidium_-t311474.html
  • http://www.naturalnews.com/029101_maca_root_adaptogens.html

Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące korzenia maca, lub ten artykuł pomógł Ci w jakiś sposób. Powiedz mi o tym w komentarzu poniżej.

Dołącz do mnie na Facebooku i bądź na bieżąco z nowościami w żywieniu i treningu.

27 Comments

  1. Sylwia N.

    21 lipca 2016 at 10:15

    Witam. Internet kipi od rozmaitych sprzecznych informacji, więc mam pytanie. Jestem biegaczką amatorką, trenuję regularnie mimo problemów z nadnerczami i z Hashimoto. Pytanie moje brzmi, czy maca jest dla mnie odpowiednia czy nie, a jeśli tak to jak mam dawkować. Póki co stosuję raz dziennie łyżeczkę macy do koktajlu, jodu w innej postaci raczej unikam. Będę wdzięczna za podpowiedź. Dziękuję.

    • Wiesia

      15 sierpnia 2016 at 20:22

      Witam serdecznie,
      No z nadnerczami trzeba uważać z dużą dawką sportu:)
      Maca jest rośliną krzyżową, dlatego w chorobach typu Hashimoto trzeba uważać. Obserwować i robić badania kontrolne miedzy innymi przeciwciał i usg. CO dla jednego to nie dla drugiego przy tej samej chorobie.
      Co do nadnerczy, maca ma małe właściwości pobudzające, ale raczej nie porównywałabym tego do poziomu pobudzenia kofeiną. Pobudzacze w problemach z nadnerczami raczej nie są wskazane.
      Jeżeli badania są ok i czuje się Pani dobrze, to łyżeczka macy nie jest problemem. Warto robić sobie przerwy od suplementacji.
      Pozdrawiam

  2. Eliza

    13 sierpnia 2016 at 18:24

    Codziennie rano piję ciepłą wodę z cytryną, pytanie moje zatem czy mogłabym dodać łyżeczkę macy właśnie do ciepłej wody z cytryną czy zaburzy to właściwości macy?

    • Wiesia

      15 sierpnia 2016 at 20:44

      Witam serdecznie,
      Ja bym to rozdzieliła;) woda rano po wstaniu, sok z cytryny przed śniadaniem na zakwaszenie żołądka, o ile Pani tego potrzebuje. Cytryna ma działanie wzmagające produkcje kwasu żołądkowego, co pomoże w trawieniu np jajecznicy na śniadanie.
      Mace raczej oddzielnie przy takim rozwiązaniu sytuacji.

      Pozdrawiam

  3. JOKO

    7 września 2016 at 14:06

    Witam, zaobserwowałam, że po wzięciu macy (mała łyżeczka płaska)mam biegunkę. Czy to oznacza, że to za duża ilość, czy nie mogę jej przyjmować w ogóle? Pozdrawiam

    • Wiesia

      9 września 2016 at 20:03

      Witam serdecznie,
      Może być to kwestia ilości. Może warto zmniejszyć ilość na początek.
      Pozdrawiam

  4. akopole

    21 października 2016 at 14:51

    Czy korzeń ten można uprawiać na naszym terenie w Polsce i gdzie można ewentualnie zamówić sadzonki korzenia ?

    • Wiesia

      24 października 2016 at 19:00

      Witam serdecznie,
      Nie ma pojęcia odnośnie hodowli w PL. Myślę, że na pewno znalazły się osoby, które próbowały podjąć się uprawy u nas w kraju. Nasiona widziałam na ebay 🙂

      Pozdrawiam

  5. Andrzej

    2 grudnia 2016 at 19:19

    Jak sie ma stosowanie korzenia maca wraz z ashwagandha ? Mam na mysli polaczenie i stosowanie obu jednoczesnie ?

    • Wiesia

      27 grudnia 2016 at 13:26

      Witam serdecznie,
      Myślę, że na pewno trzeba się obserwować. Są także gotowe suplementy w których się je łączy np. na iherb. Zanim się cokolwiek zastosuje trzeba wiedzieć po co. Nie wiem w jakim celu chce Pan je połączyć:) Wszystko zależy..
      Pozdrawiam

  6. Mirka

    10 lutego 2017 at 17:12

    Witam serdecznie choruje na RZS od kilkunastu lat walczę ze strasznym bólem. Czy maca pomogła by mi w usmirzeniu bólu. Polimp ze choruje na nadczynność tarczycy ..gotowa jestem brać. Pozdrawiam serdecznie 😡

    • Wiesia

      18 lutego 2017 at 19:00

      Witam serdecznie,

      Maca nie jest lekiem na ból. Może być jedynie dodatkiem w dobrze dostosowanej do Pani diecie co przełoży się na pewno na poprawę zdrowia.

      Pozdrawiam

  7. japanis

    16 lutego 2017 at 13:04

    Witam

    Chciałbym zapytać o łączenie ze sobą macy, spiruliny, młodego jęczmienia i nasion chia.
    Czy można je łączyć, jeśli nie to co ograniczyć.

    Pozdrawiam Łukasz

    • Wiesia

      18 lutego 2017 at 18:57

      Witam serdecznie,
      Produkty nie wykluczają się wzajemnie. Może Pan je połączyć, jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do stosowania macy czy spiruliny.

      Pozdrawiam

  8. Ania

    21 lutego 2017 at 10:52

    Witam serdecznie,
    Proszę o informacje czy można stosować mace w proszku wraz z żeń-szeniem czerwonym sproszkowanym, dodam ze mąż ma problemy z płodnością i męskimi sprawami.
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.

    • Wiesia

      13 maja 2017 at 20:53

      Witam serdecznie,
      Najpierw należy poznać źródło problemów z płodnością. Nie stosowałam obu tych produktów łącznie i ciężko mi powiedzieć czy będzie to bezpiecznie. Oba są adaptogenami, więc podeszłabym do tego ostrożnie. Podstawa to poznanie przyczyny problemów.
      Pozdrawiam

  9. eryk

    3 maja 2017 at 16:58

    Jestem osobą, która ma problemy z żołądkiem. Często towarzyszą mi rozwolnienia. Chciałbym natomiast przytyć i czy w związku z tymi dolegliwościami maca mi pomoże?

    • Wiesia

      13 maja 2017 at 20:36

      Witam serdecznie,

      Należy najpierw znaleźć przyczynę problemów żołądkowych.

      Pozdrawiam

  10. Ilona Kubisiak

    8 czerwca 2017 at 11:11

    Witam mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto czy mogę stosować Macę?
    pozdrawiam

  11. Dorota

    5 sierpnia 2017 at 10:19

    Witam mam usunięta tarczyce biorę eurotyrox 125 czy moge stosować mące

    • Wiesia

      3 października 2017 at 12:03

      Witam,
      Myślę, że to nie jest przeciwwskazanie. Jednak należy pamiętać, aby nie łączyć leku z macą oraz mimo wszystko obserwować swój organizm.

      Pozdrawiam

  12. Michal Janik

    8 sierpnia 2017 at 00:21

    Witam pije lyzeczke macy rano i wieczorem razem ze spirulina i jagodami acai czy to dobre polaczenie ?

    • Wiesia

      3 października 2017 at 12:05

      Witam,
      połączenie jest ok. Jednak wszystko zależy również od celu w jakim jest to stosowane. Dobrze jest zrobić sobie przerwę od codziennej suplementacji raz na jakiś czas.
      Pozdrawiam

  13. Dorota

    18 sierpnia 2017 at 10:48

    Witam
    Ja macę znam już od dawna, zażywałam ją w różnych okresach i odstępach czasowych . W tym roku z mężem zdecydowaliśmy się na dziecko i z racji naszego nie młodego wieku przed planowaną ciążą oboje zajadaliśmy macę przez ok 2 miesiące . Udało się zaszłam w ciążę za pierwszym podejściem 🙂 Teraz jednak nasuwa mi się pytanie, czy mogę suplementować dalej macę będąc w ciąży .

    • Wiesia

      3 października 2017 at 12:08

      Witam,
      w ciąży bym uważała 🙂 Ważne aby zwrócić uwagę na podstawy, czyli prawidłowe żywienie.

      Pozdrawiam

  14. Irena Luczak

    20 sierpnia 2017 at 02:35

    Proszę o pomoc, Interesuje mnie MACA ciemniejsza; czarna,fioletowa…Najlepiej mieszanka trzy kolorowa , gdzie mogę dostać taki produkt.Pozdrawiam

    • Wiesia

      3 października 2017 at 12:10

      Witam,
      myślę, że najprędzej na zagranicznych stronach internetowych.

      Pozdrawiam

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *