Bez kategorii

Moringa – właściwości, suplementacja, dawkowanie

By  | 

Skąd pochodzi Moringa?

Moringa (łac. Moringa oleifera) jest jedną z roślin stosowanych w medycynie ajuwerdyjskiej. Pochodzi z terenów Południowej Azji, a dokładniej z  Indii i Pakistanu ze zboczy Himalajów.
Poza tym, obecnie rośnie także na innych terenach azjatyckich: między innymi w Indonezji, Malezji, Tajwanie czy Tajlandii.  Rośnie i wykorzystywana jest na terenach Afryki i Ameryki Południowej. Dzięki swoim walorom odżywczym, jest stosowana w krajach, gdzie odsetek osób niedożywionych jest bardzo duży. Przykładowo właśnie w Afryce.



Ma wiele innych nazw, pod którymi można odnaleźć informacje na temat drzewa Moringa. Jedną z nich jest „cudowne drzewo” („miricle tree”)  czy „drzewo życia” („tree of life”), drumstick tree, horseradish tree, ben, Nébéday..  Nazwę zawdzięcza swoim mega odżywczym właściwościom, o których napiszę dalej.moringa drzewo

Jest najbardziej poznana z 13 odmian z rodziny moringowatych. Dorasta do 10-12 metrów wysokości.  Jest drzewem smukłym z przewieszającymi się gałązkami. Rośnie dość szybko. Znosi suche tereny oraz nie wymaga dużej pielęgnacji.

Liście są 1-2 centymetrowe. Są w kształcie jasnozielonej elipsy. Kwiaty są kremowobiałe i mają delikatny zapach. Owoce są zielone, długie i zwisające. Wyglądają trochę jak strączki.

 

 

Sposób wykorzystania w życiu codziennym

Liście

Liście można spożywać na świeżo lub po obróbce termicznej  np. po ugotowaniu. W Indiach moringa popularna jest jako odżywcza herbata, a sok z liści stosowany jest na nadciśnienie i leczenie lęku, gorączki, zapalenia oskrzeli, infekcji np. ucha. Na Filipinach gotuję się z nich zupę, która podawana jest również dzieciom.  W Gwatemali lekarze rozcierają liście tworząc pastę i wykorzystują ją na rany i infekcje skórne. W Senegalu sok z liści podaję się dożylnie 😮 – w kontrolowaniu cukrzycy.

Liście są najbardziej przebadane i odpowiednio stosowane mogą bardzo pomóc w niedoborach w diecie u kobiet ciężarnych czy podczas karmienia. Stosuje się je w przeciwdziałaniu niedożywieniu w krajach, gdzie liczba takich osób jest duża. Mogą wykazać właściwości moczopędne i przeczyszczające oraz pomocne w walce z pasożytami. Dalej w artykule pokazałam, jakie wartości odżywcze posiadają liście.

Moringa liście

Liście Moringa mogą być dodane do sosów tak jak warzywo lub w postaci suszonych ziół.

Strąki

Młode strąki w społeczności indyjskiej są gotowane i ponoć mają smak szparagów. Można je jeść świeże jak i konserwowane. „Groszki” ze środka strączków można wyjąć i spożywać na różne sposoby np. jak tradycyjny groszek. Pomagają także na schorzenia wątroby oraz śledziony, a także bóle stawów.

Moringa strąki

Nasiona

Zielone nasiona gotuje się jak groch, (smażone, gotowane). Nasiona służą też do wytwarzania oleju, który ma różnorakie zastosowanie, nie tylko zdrowotne (zarówno spożywcze jak i do produkcji np. farb, perfum czy mydła). Olej jest dobrej jakości (podobny do oliwy z oliwek ). Można go znaleźć pod hasłem – Ben oil. Ma dość długi termin przydatności zanim zjełczeje. Po ekstrakcji, nasiona wykorzystać można do oczyszczania wody pitnej.

Moringa nasiona

Nasiona wykorzystuje się przeciwko gorączce czy nowotworom jamy brzusznej.

W Arubie pastę z nasion stosuje się na brodawki.

W Indiach wykorzystywany jest w chorobach skóry, do łagodzenia obrzęków i bólu w dnie moczanowej i reumatyzmie.

Poza tym stosowany jest w leczeniu szkorbutu, histerii,  problemów z pęcherzem i prostatą. Może być też środkiem przeczyszczającym.

Sproszkowanymi nasionami można także wyklarować miód bez doprowadzania go do wrzenia.

 

Kwiaty

Kwiaty można stosować jako przyprawę. W Nikaragui uważa się, że kwiaty mają działanie przeciwbólowe. W celu uśnieżenia bólu głowy, wmasowuje się kwiaty moringi w skronie. Piję się też z nich herbatę. Na Haiti stosowana jest na przeziębienia. Kwiaty mają spore ilości wapnia i potasu.

moginga kwiaty

Używa się je także jako środek moczopędny, wzmacniający. UWAGA !!! Mogą u kobiet w ciąży wywołać poronienie. Kwiaty wykorzystuje się w leczeniu zakażeń pasożytniczych.

W Indiach sok z kwiatów wyciśnięty do gardła stosuje się na jego bóle. Natomiast w Puerto Rico napary używa się do przemywania oczu a wywar do wspomagania leczenia napadów histerii.

Kora

W Senegalu korę (razem z korzeniem) wykorzystuje się w leczeniu ran i infekcji skóry. Wywar z kory korzenia, korzeni, liści i kwiatów stosuje się w padaczce, histerii oraz problemach jelitowych. W Indiach z kolei sprawdza się jako przekąska. Również w Senegalu mieszkańcy używają kory korzeni w pozbywaniu się kamieni nerkowych, robaków i jako afrodyzjak.  Na Filipinach wierzy się, że rzucie korzenia a potem naniesienie tego w miejscu ukąszenia węża zapobiega rozprzestrzenianiu się trucizny.

Na korę muszą uważać kobiety w ciąży, gdyż może mieć właściwości poronne.

Ponoć jest skuteczna w leczeniu szkorbutu. Trzon rośliny pomocny jest w leczeniu chorób oczu. Sok z kory może służyć jako środek przeciwbólowy np. umieszczony w jamie ustnej na ból zęba czy na ból ucha.

Żywica

Żywicę z tego drzewa można zmieszać z olejem sezamowym i zastosować na ból głowy i uszu. Jest uważana za środek  moczopędny. Może być środkiem ściągającym i tonikiem w pielęgnacji skóry. Kobiety ciężarne nie powinny stosować żywicy.

Na Javie stosuje się ją na problemy jelitowe.

W Indiach używana jest na próchnicę zębów, reumatyzm i syfilis. W Indiach i Senegalu uważana jest we wspomaganiu leczenia gorączki, biegunki czy astmy.

Korzeń

Korzenie także wykorzystuję się do jedzenia.

W Indiach stosuje się go jako środek na wzdęcia i przeczyszczenie. Pomocny jest w łagodzeniu przeziębienia, a sok można nakładać na skórę jako tonik. Wzmacnia układ krążenia. Również nie powinny go stosować kobiety w ciąży. Obok kory czy żywicy, korzeń także może powodować poronienie. W leczeniu padaczki czy histerii uważany jest jako środek pomocny.

W Senegalu i Indiach robione są okłady na RZS i inne bóle stawów.

W Indiach, Indochinach, Nikaragui i Nigerii stosuje się korzeń na stany zapalne. W dwóch pierwszych krajach również pomocny jest przy szkorbucie

Ponad to: wywar z korzenia można stosować na oczyszczanie ran i wrzody, a sok odpowiednio podany stosuje się na astmę, dnę moczanową, reumatyzm czy głębokie stany zapalne.

Korzenie z młodych drzew można zmielić, wymieszać z octem, solą i zjeść jak chrzan. W publikacji Martina Price’a można przeczytać, iż Moringa jest czasem sadzona tylko dla tych młodych korzeni. W takim przypadku nasiona są sadzone blisko siebie – podobnie jak sadzenie warzyw. Do takiego spożywania należy upewnić się, że kora jest zdrapana. Nie powinno się spożywać korzenia często i w dużych ilościach

Ponad to:

Moringę można wykorzystać do produkcji alternatywnego źródła energii, paszy dla zwierząt czy jako bio-nawóz.

Mówią, że jest najlepszym przyjacielem matki, jednak trzeba wziąć pod uwagę, że raczej chodzi o liście 🙂 . W Senegalu moringę przypisują do stosowania sami lekarze.

Drewno tego drzewa dostarcza niebieski barwnik, który jest wykorzystywany w Senegalu i na Jamajce.

Jak widać Moringa wykorzystywana jest od góry do dołu: łodyga, korzeń, liście, kwiaty, nasiona, kora…. Najbardziej przebadane i bezpieczne są liście.

cytat

Moringa – Wartość odżywcza

Liście moringi są jednymi z najbardziej odżywczych roślin. Zawierają bogactwo istotnych, zapobiegających chorobom substancji odżywczych. (1)

Zawartość na 100g Świeże liścieSuszone liście
Białko6,7 g 27,1 g
Węglowodany 12,5 g 38,2 g
Tłuszcze 1,7 g 2,3 g
Błonnik0,90 g 19,2 g
Kilokalorie 12,5 cal 205 cal

Aminokwasy (1)

Zawartość na 100gŚwieże liście Suszone liście
Arginina406,6 mg1,325mg
Arginina149,8 mg613mg
Izoleucyna299,6 mg 825 mg
Leucyna492,2 mg1950 mg
Lizyna342,4 mg 1325 mg
Metionina117,7 mg 350 mg
Fenyloalanina 310,3 mg 1388 mg
Treonina117, 7 mg 350 mg
Tryptofan107 mg425 mg
Walina374,5 mg 1063 mg

 

Witaminy i minerały (1)

Zawartość na 100 gŚwieże liścieSuszone liście
Karoten (Vit.A)6,78 mg18,9 mg
Tiamina (B1)0,06 mg2,64 mg
Ryboflawina (B2)0,05 mg20,5 mg
Niacyna (B3)0,8 mg8,2 mg
Witamina C220 mg17,3 mg
Wapń440 mg2003 mg
Żelazo0,85 mg28,2 mg
Magnez42 mg368 mg
Fosfor70 mg204 mg
Potas259 mg1324 mg
Cynk0,16mg329 mg

 

W jednej z publikacji (2) wartości jakie posiada Moringa porównane są do innych produktów spożywczych. Wynika z tego, iż niejednokrotnie świeże liście przewyższają je zawartością na niektóre witaminy czy minerały.

Zawartość na 100 gMoringaInne produkty
Witamina A6,780 mgMarchew: 1,890 mg
Witamina C220 mgPomarańcza 30 mg
Wapń440 mgMleko krowie 120 mg
Potas259 mgBanan 88 mg
Białko6,6 gMleko krowie 3,2 mg

Moringa posiada 46 antyoksydantów, które mają silne pozytywne oddziaływanie na nasz organizm. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zaliczamy tu między innymi zeatynę, salwesterol, chlorofil, beta-sitosterol, kempferol, zeaksantynę, karoteny czy witaminę C.

Korzyści zdrowotne ze stosowania Moringi

Moringa jest wykorzystywana w leczeniu chorób od tysięcy lat np. w medycynie ajuwerdyjskiej. Mówi się, że można za jej pomocą wyleczyć nawet 300 różnych chorób.

 

Moc antyoksydantów – działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe

Proszek z liści moringa znajduje się bardzo wysoko na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Jest wyżej niż acai, zielona herbata, goja czy czosnek, które również uznaje się za posiadające silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki. W dużym skrócie są to niestabilne cząsteczki, które uszkadzają nasze komórki. W konsekwencji jesteśmy narażeni na niszczenie naszych komórek. Na atak wolnych rodników jesteśmy narażeni codziennie. Biorąc to pod uwagę, moringa jest rośliną, którą można wykorzystać dodatkowo w walce przeciw nowotworom, a także przeciw starzeniu się. Obniża stres oksydacyjny. Spotkałam  opinie, że liście moringa mogą być lekiem na raka, jednak w tym temacie jest za mało badań.

Roślina ta rośnie bardzo szybko. Dzieje się tak za pomocą dużej ilości zeatyny. W literaturze można znaleźć określenie „zeatynowy król”. Zeatyna odpowiada za rozwój, podział i starzenie się komórek. W związku z tym może być wykorzystana do spowolnienia procesów starzenia, oraz szybszej regeneracji i wymiany komórek.

Wyciąg stosuje się także na skórę w celu rewitalizacji i zmniejszenia oznak starzenia.

Wspomaganie kontroli gospodarki glukozy i insuliny

Moringa zawiera kwas chloragenowy, który okazuje się pomocny w regulacji gospodarki glukozowej i insulinowej.  Zawiera także izotiocyjaniany, które są naturalnym sposobem do wykorzystania w obronie przeciw cukrzycy. Sprawdzi się zastosowanie tej rośliny w posiłku zawierającym węglowodany.

Zapobieganie anemii

Poprzez dużą ilość żelaza może wspomóc walkę z niedoborem. Problem ten dotyczy szczególnie kobiet. Zawiera więcej żelaza niż szpinak. Wchłanialność polepsza duża dawka witaminy C zawarta w liściach. Jednak należy pamiętać o tym, aby zadbać o dobre zakwaszenie żołądka (o ile nie mamy przeciwwskazań typu wrzody żołądka). Dobre środowisko kwasowe sprzyja dobremu wchłanianiu między innymi właśnie żelaza.

Działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antybiotyczne

W medycynie ludowej od dawna stosowana w kwestii wspomagania i leczenia chorób. Liście zawierają biokomponenty, które porównuje się nawet do działania tetracykliny.

W medycynie ajuwerdyjskiej używa się Moringi w leczeniu i  zapobieganiu stanom zapalnym np. wrzodom żołądka czy dróg moczowych.  Pomocna jest w usuwaniu szkodliwych substancji typu toksyny czy metale ciężkie.

Moringa na potencje, czyli wspomaganie zaburzeń seksualnych

Jest afrodyzjakiem. Używana jest do zwiększenia pożądania i wytrzymałości seksualnej czy leczenia męskich zaburzeń seksualnych. W medycynie ajuwerdyjskiej stosuje się ją do leczenia zaburzeń erekcji u mężczyzn a u kobiet do przedłużania aktywności seksualnej.

Dzięki swoim wartościom odżywczym Moringa może poprawić libido i sprawność seksualną.

Poprawa jakości skóry

Dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym chroni skórę przed zakażeniami. Zmniejsza stany zapalne trądziku. Stosuję się także w redukcji grzybicy stóp, łupieżu, zapaleniu dziąseł oraz jako „usuwacz” zapachów.

Olej z nasion naniesiony na skórę bezpośrednio potrafi osuszyć rany oraz działać jak środek ściągający i bakteriobójczy.

Jako, że jest to roślina bardzo odżywcza stosowana regularnie poprawi jakość skóry.

Wpływanie na stabilizację nastroju

Moringa dzięki sporej zawartości tryptofanu, który jest niezbędny do produkcji serotoniny, przyczynia się to do poprawy naszego nastroju i samopoczucia.

Zwiększanie produkcji mleka u matek karmiących

Zwiększa produkcję mleka przez gruczoły. Stosowanie, szczególnie liści pomaga w lepszym odżywieniu matki i dziecka. Wzmacnia układ odpornościowy w trakcie trwania ciąży. Liście i strąki są najbardziej przebadane. Należy uważać na ekstrakty i stosować oczywiście pod kontrolą lekarza.

Zapobieganie niedożywieniu

Bardzo dużo na ten temat napisał Lowell J. Fuglie w swojej publikacji (3) bardzo obszernie opisuje jak dobrą opcją jest wykorzystanie drzewa Moringa w tej kwestii. Szczególnie duża ilość niedożywionych osób występuje w Afryce. Ludność uczona jest jak wykorzystać poszczególne części tej rośliny do codziennych posiłków. W Afryce używa się nazwy „nebedies” –> nigdy nie umierające drzewo.

 

Moringa na świecie

Moringa w krajach z niedożywieniem

Mapki pochodzą akurat ze strony: treesforlife.org , ale można je także znaleźć w wielu książkach (np. publikacja 1 w bibliografii niżej). Na zielono widać gdzie Moringa rośnie – na czerwono miejsca, gdzie jest najbardziej potrzebna i wykorzystywana, a procent osób niedożywionych sięga od 5 do nawet 35 procent.

 

Dawkowanie

Generalnie dawkowanie w wielu publikacjach lekko się różni.  Najlepiej zacząć od mniejszych ilości czy to proszku czy tabletek. Mimo, że nie wykazano efektów ubocznych stosowania Moringi i jest uznana za bezpieczną, to należy zachować zdrowy rozsądek w stosowaniu. Wszystko używane bez umiaru może w końcu przynieść swoje konsekwencje. Jak widać  u kobiet ciężarnych niektóre części tego drzewa mogą jednak zaszkodzić.

Warto też czytać etykiety co zaleca producent. Kupując warto się upewnić, że jest to dobry jakościowo produkt.

moringa dawkowanie suplementacja

Można zacząć od 1/2 łyżeczki zwiększając po 3-5 dniach ilość i stosować przez kolejne dwa/trzy tygodnie i zrobić przerwę. Niektórzy stosują ją inaczej – od 2 do 3 razy w tygodniu np. w ilości 6g dziennie (w 2-3 porcjach w ciągu dnia). Wszystko zależy od tego w jakim celu chcemy ją stosować, w jakim jesteśmy wieku itd. To samo tyczy się kapsułek.

Generalnie w Polsce świeżą Moringę będzie ciężko dostać 🙂 W sklepach internetowych można zakupić proszek, ekstrakty, nasiona, oleje, liście suszone, tabletki. Na stronach zagranicznych są także kosmetyki typu kremy z dodatkiem Moringa.

Powstało bardzo wiele filmów na temat tego drzewa. Oto jeden przykładowy:

https://www.youtube.com/watch?v=Cqwk9KFLTI0

 

BIBLIOGRAFIA

  1. All things Moringa- The Story of an Amazing Tree of Life, By Hakim Bey
  2. Moringa oleifera: a natural gift- A rewiew  Khawaha Tahir Mahmood et al/J. Pharm Sci&Res Vol.2 (11), 2010,775-781 ISSN: 0975-1459
  3. The Moringa Tree- A local solution to malnutrition- Lowell J. Fuglie
  4.  Miricle Tree- Monica G. Marcu PHARM
  5. The Moringa Tree-  dr. Martin L. Price. Wydana w 1985 roku, poprawiona w 2000 przez Kristin Davis
  6. https://draxe.com/moringa-benefits/
  7. http://miracletrees.org/
  8. http://miracletrees.org/moringa_water_purification.html
  9. http://moringatrees.org/miracletree.html
  10. http://articles.mercola.com/
  11. http://www.treesforlife.org/

1 Comment

  1. Ania

    6 lutego 2018 at 21:53

    czasami swieze liscie mozna zakupic w azjatyckich sklepach z zywnoscia

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *